Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budaörs

2008.07.26

Fekvése 

Története 

Nevezetességei 

Testvérvárosai 

 • Római katolikus templom

  Az Árpád-kori királyi kápolna helyén építették fel a német telepesek első templomukat (1738-1752). A jelenlegi 1801-től 1810-ig épült. Védőszentje Nepomuki Szent János.

   

  A két korszak építészeti stílusa egységes belső térré formálódik, a barokkos részletek együtt élnek a klasszicizáló részletekkel. A főoltár klasszicista szellemű, Krisztus golgotai kínhalálát ábrázolja. A timpanon alatt Sic Deus dilexit mundum (így szerette Isten a világot) felirat olvasható. Barokkos hatású a szépen megmunkált szószék, oldalán a lángoló szivet és horgonyt tartó angyalokkal, a szószék koronáján angyalok tartják a tízparancsolat kőtábláit. A szószék bájos faragványa a hársfából készült, magokat vető Jó Pásztor alakja. A szentély barokkos keresztelő kútja XVIII. századi munka. Szent János a térdelő Jézusra lendületes mozdulattal önti a keresztvizet. A szentély baloldali falán szent György és szent Cecília barokkos hatású képei, Gyomlai György jegyző votív képei 1864-ből, de valójában korábban festhették őket. A jobb oldali szentélyfalon a Három királyok kissé sérült, mozgalmasan elrendezett képe, a mellette függő Szentháromság hagyományosabb munka. Barokkos hatású a hajó bal oldali falán álló Szent József oltár, a két mellékalak, az egyházatya és a szerzetesnő jó minőségű szobrok, valószínűleg a Zichy család házi szobrászának munkái. A szembenálló - jobb oldali - Nepomuki Szent János alakja a körülötte gomolygó angyalokkal sikerült alkotás. A szent nyakára festett cingulus jelzi, hogy az ábrázolt a gyónási titok áldozata. Már a XIX. századra jellemző a hajó bal oldali Szent Sebestyén oltára, a két mellékalak, szent Vendel és szent Rókus a budaörsiek szentjei. Vendel a gazdák, a juhpásztorok szentje, Rókus klasszicizáló alakja a pestises betegek védőszentje - az 1739-es járványra emlékeztet. A szájában kenyeret hozó kutya a pestises betegek megsegítését idézi fel. Az oltár predelláján a fájdalmas Krisztus sikerült festménye. A szembenálló jobb oldali oltár fő képe a bűnbánó Magdolna, mellette Szent Erzsébet és a Magyarországon született skóciai Szent Margit, mindkét szent a szegények oltalmazója. Az orgonaszekrény zenélő barokk angyalkái a tihanyi apátság Stuhlhof Sebestyéntől faragott angyalaira emlékeztetnek, az orgona átépítése előtt figurálisan még gazdagabb volt. A mennyezet négy freskómezőnye - Nepomuki Szent János, Szent Domonkos, Krisztus mennybemenetele és az utolsó freskón Mózes a kígyóval -,azt mutatják, hogy hajdan jóval színesebb volt a templom. Mózes éppen az új hazát kereső budaörsiek jelképe is lehetne. A templom kis méretű barokk tornya az első templomra emlékeztet.

  A templomkertben álló emlékmű-szobor, a Krisztus karjába hanyatló katona, Pásztor János műve 1925-ből. Ezt egészíti ki 1992 júniusa óta a szobor mögött oválisan elhelyezett Halottaink emlékére feliratsor 16 táblán 475 névvel, mely az elhurcoltak, elkergetettek, a II. világháborúban elhunytak nebét őrzi. A főszoborral harmonizáló táblasor a Németországban élő budaörsiek és a helyiek összefogásából létesült, a vörösvári Balassa György munkája.

 • Kőhegyi kápolna

  Budaörs középpontjában emelkedik a Kőhegy, melyről szép kilátás nyílik városunkra. Tetején emelkedett a kápolna, melyet Wendler Ferenc építtetett 1855-ben. IX. Pilnius pápa szobrot küldött a felszenteléshez. Október 15-én avatták. A kápolna körülbelül 90 évig állott. Köveit a második világháború után széthordták. Ugyancsak itt állították fel a nagyméretű keresztet. A második világháború után ez is megsemmisült. A város lakossága 1995-ben újra felállította régi helyén.

 • Budaörsi Kálvária

  A Kálvária domb szabályos alakú gejzirkúp. A domb alján kis kápolna volt, melyet 1817-ben Kreis Jakab építtetett. Innen indult az út a hegytetőn álló feszületig. Ennek alapja barokk stílusú. A stációk fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve. A majdnem teljesen elpusztult egyházi építményt a "Budaörsért alapítvány" kezdeményezésére 1996-tól folyamatosan felújítják.

 • Ótemető és Csulits kápolna

  Valóságos kis templom a Csulits kápolna. 1862-ben épült. Az Ótemetőben régi, faragott, gótkeresztes sírkövek között sétálhatunk. A legrégibb sírkő az 1782-ben elhunyt Mertinger József plébánosé.

 • Starentanz kápolna

  Az épület a Farkasréti út 87 számú ház előtt áll. 1808-ban építette Hely József. A kápolna bal oldalán egy nagy üveg mögött található egy félkörben végződő méternyi magasságú festmény, mely az Emmauszi tanítványokat ábrázolja. A festmény felirata: "Herr bleibe bei uns, denn es wird Abend!" (Uram, maradj velünk, esteledik!) A kép 1912-ben készült.

 • Riedl Ferenc Helytörténeti múzeum

  A Budaörsi út 47. sz. épülete a Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény. Öt egymáshoz fűződő kisebb-nagyobb szobájában hajdan jómódú gazdapolgár-család lakott. A kiállítás az 1946-os elűzetéssel szétvert gazdapolgári életmódot kívánja bemutatni. Különösen szép volt Budaörsön a vasalt kötényes női öltözet, a csizmanadrágos gazdaruha. A magasra vetett, monogrammos ágyakon női főkötők gyűjteménye látható. A gazdapolgár szoba fontos része a három-négy fiókos sublót, melynek tetejét a család vallási életét jelképező Krisztus- és Mária-szobrok, a család imakönyvei díszítették. Sikerült az egykori német konyha rekonstrukciója. Jelzésszerűen a szabad kéményes szobát is érzékeltetjük, a háziasszony büszkesége volt a nagyszámú, virágos mázas szilke gyűjtemény. A kézmosó edény mellett felfüggesztett falvédő szövege a rend megtartására tanít. A háziasszony fontos munkaeszköze volt a kézi ruhamángorló.

  A következő két terem néhány tárggyal és iratokkal mutatja be a német gazdapolgár hétköznapjait. Kezdődik ez a betelepítési patenssel, gazdálkodással kapcsolatos iratokkal, a Kneidinger-féle térkép budaörsi határt bemutató részletével. Régi tervrajzok megőrizték az egykori Budaörs legjellegzetesebb barokk-kori épületeit. Egykori fényképek a családok életét, a híres virágszőnyeget mutatják, majd a kiállítást a budaörsiek elkergettetésének dokumentumai zárják, néhány okmány a Budaörs-Bretzfeld testvérvárosi kapcsolatot őrzi, és a város díszpolgárainak arcképét is látja a múzeum látogatója.

  A kiállítás hétfő kivételével minden nap délutánján 14 órától 18 óráig megtekinthető.

 • Szent Vendel szobor

  A szobor a templomkertben található.

 • Nepomuki Szent János szobor

  A Budapesti út 48. sz. előtt áll. A szobrot Ritter Márton - a budaörsiek Neubaumatinak nevezték - állíttatta 1852-ben.

 
 • Első világháborús emlékmű

  A második világháborús emlékművel együtt a templomkertben áll. A szobor egy összerogyó katonát ábrázol, amint Krisztus magához emeli. A katona a 32-es közös (K.u.K.) ezred katonája. A legtöbb budaörsi ebben az ezredben teljesítette katonai szolgálatát. A hősi emlékművet Pásztor János készítette. A mészkőszobor 1925-ben a község lakosságának összefogásával készült.

Budaörs hagyományai

 

 • Budaörsi passiójátékok

1933 és 1939 között mutatta be a város középpontjában felmagasodó Kőhegyen kb. 200 lelkes budaörsi amatőr. Műkedvelő előadás volt, mely Krisztus kínszenvedését és halálát tárta az előadásonkénti több száz néző elé.

 • Úrnapi körmenet

A város látványos nevezetessége. Régebben a kijelölt útvonal közel 2 km hosszú és 2 m széles volt. Ezt a nem csekély felületet virágszirmokkal szórták fel az ünnepre. Ma ugyanez a katolikus templom körül zajlik hasonló pompáva

Beatrix Vendégház Söröző, Étterem

2040 Budaörs, Szabadság út 184.
- Tel: 23/425-661, 60/348-179
- E-mail: beatrix.vendeghaz@budaors.hu

A Beatrix Vendégház Budaörs főútvonalán fekszik, és szolgáltatásaival kiemelkedik a vedéglátó helyek közül. Az 1997-ben épült Vendégházban négy kétszemélyes vendégszoba van. Mindegyik szoba zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik.

A szobák ára 21 euró, amely a reggelit is tartalmazza.

Igény szerint lovas-hintós kirándulásokat, gulyáspartikat, disznóvágásos, borkóstolós programokat szervezünk.

Bajor stílusú, családias hangulatú söröző-étterem, magyaros konyhával, öt féle csapolt sörrel, szolíd árakkal várja vendégeit.

Nyitvatartás: 12-23 óráig

 

Kulturális élet

Erről az oldalról elindulva a budaörsi székhelyű, vagy a városban működő kulturális és művészeti intézmények, egyesületek érhetők el.


Budaörsi Játékszín

Budaörsi Művészek Egyesülete

Budaörsi Pro Musica Kórus

Csiki Pihenőkert

Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár

Jókai Mór Művelődési Központ

Kamaraerdei Közösségi Ház

Közösségi Városháza

Nyugdíjasok Háza

Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűtemény – Heimatmúzeum

Városi Klub

Városi Régészeti Kiállítás

 


Időpont Esemény Helyszín  
2008-06-13 Andrew Bergman: TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN Budaörsi Játékszín Részletek
2008-06-14 Sardou-Moreau : A SZÓKIMONDÓ ASSZONYSÁG Budaörsi Játékszín Részletek
2008-06-15 M. Parker-Szeredás András: A SZERELMES NAGYKÖVET Budaörsi Játékszín Részletek
2008-06-19 Városi Zenés Est Jókai Mór Művelődési Központ Részletek
2008-06-23 Táplálkozás és Egészség előadás Jókai Mór Művelődési Központ Részletek
2008-06-23 Ófaluért Egyesület összejövetele Jókai Mór Művelődési Központ Részletek
2008-06-29 Piros Rózsa Műsora Jókai Mór Művelődési Központ Részletek
2008-07-21 Bűbáj - amerikai családi vígjáték Városi klub Részletek
2008-07-28 Mézengúz - amerikai animációs film Városi Klub Részletek
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.