Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budakeszi

2008.07.26

Földrajza 

Budakeszi a fővárosi Margit-szigettel egy szélességben, a Széchenyi lánchídtól (közúton) 14 kilométerre. A települést északi, keleti, nyugati irányból hegyek határolják, melyek keletről nyugatra a következők: Biai-hegy, Kis-Kopasz, Hárs-hegy, János-hegy. Déli irányból egy löszös felszínű völgy található enyhén tagolt domborzattal. Domborzatát több tektonikus árok is tarkítja, melyek közül a legjelentősebbek: a Kavics-árok, a Szarvas-árok, a Hideg-völgy és Hosszú-hajtás-völgy

A település éghajlatát tekintve hasonlít Budapestéhez. A csapadék mennyisége megegyezik, azonban az átlaghőmérséklet 2 °C-kal alacsonyabb, viszont több a napsütéses órák száma. A levegő szennyezettsége jóval alacsonyabb a fővárosi hegyi kerületekénél.

Növényzetét tekintve a város környékének nagy része tölgyes erdő, amelybe északnyugati irányban egy kisebb szőlős ékelődik. Jóval nagyobb szőlős található a településtől délnyugatra, amelyhez kisebb szám gyümölcsösök is párosulnak. Délkeletre két üdülőövezeti egységben (Máriamakk és Nagyszénászug) kevert gyümölcsös és szőlős található. Távolabb a mesterséges növényzetet mezők váltják fel. Az északra és nyugatra található erdősség részei a Budai Tájvédelmi Körzetnek.

Közlekedés 


Budakeszi látképe a Normafa környékéről

Budakeszi a Szépilonához torkolló Budakeszi úton érhető el a fővárosból. Az út folytatódása PátyZsámbék felé halad. A főútról északnyugati irányba TelkiBudajenőPerbál, délnyugati irányba TörökbálintBudaörs felé lehet közlekedni.

Budapestről a sűrűn közlekedő 22-es BKV autóbusszal érhető el, amelyhez csúcsidőben a „piros 22-es” gyorsjárat párosul. A buszok egyben a város helyi járataként is szolgálnak, mivel helyi tarifával szállítják az utasokat végig Budakeszi főútján. A Budapestről Perbálon vagy Pátyon át Zsámbékra tartó, szintén sűrűn közlekedő elővárosi autóbuszok is a település főutcáját használják. Mintegy óráként jár busz a budaörsi lakótelephez is.

Története 

A város területén az újkőkorban már lakott hely volt. A rómaiak idejében virágzó település volt itt egy kereskedelmi út mellett.

A település a honfoglalás idején a Keszi törzs szállásterülete volt, innen eredhet a neve. Első említése 1296-ból való. Ekkor már virágzó település alakult ki, mivel a FehérvárBuda kereskedelmi úthoz itt csatlakozott egy másik, TinnyeEsztergom felé, amely lehetővé tette a visegrádi vám kikerülését.

Buda 1541-es elestével a település a törökök kezére került, nagyban elnéptelenedett. 1659-ben Zichy István szerezte meg a korábban császári birtokot, majd (főleg a törökök 1686-os kiűzése után) német telepeseket hívott. Ők nagyrészt szőlőműveléssel foglalkoztak errefelé, Buda, később Budapest piacot jelentett számukra.

1739-ben súlyos pestisjárvány pusztított a hegyközségben. Az 1870-es években a filoxéria elpusztította a szőlő nagy részét, így sokan Budapesten kerestek munkát, amely a millenniumi építkezések miatt bőven akadt. A 20. században megtelepült a helyi ipar is: elektromos műszaki gyár és festékgyár létesült.

A 19. század végétől egyre nagyobb turizmus színhelye lett a település. 1901-ben itt létesült az Erzsébet királyné szanatórium. 1928-ban buszjárat létesült a Szépjuhásznéhoz, ahonnan tovább lehetett utazni Budapest felé. 1937-ben már közvetlen BSZKRT-járat volt Budapest és Budakeszi között.

A második világháború alapvetően felborította a település életét. A háborús áldozatok veszteségeit az őslakosoknak számító svábok kitelepítése tovább fokozta és a község lényegében Budapest alvóvárosává vált.

Egyre több jómódú budapesti költözött a településre, melynek szellemi élete is fellendült. Erkel Ferenc is Budakeszin lakott.

Gazdaság 

Budakeszin fejlett a mezőgazdaság, ám sem gazdasági, sem foglalkoztatási jelentősége nem nagy. Az itt élők elsősorban gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkoznak. A városban több tangazdaság működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetemé. A környező erdők alkalmat adnak arra, hogy a Pilisi Parkerdőgazdaság is jelentős tevékenységet végezzen itt. A várostól északnyugatra egy erdőgazdaság is működik.

Különösen nagy jelentőséggel nem bír az ipar a város életében, egyéni vállalkozások keretében működnek környezetbarát ipari létesítmények.

Budakeszin teljes a szolgáltatási szektor, egészségügy, vendéglátás és javítás terén különösen kiemelkedő a város teljesítménye. Budakeszin két országos jelentőségű egészségügyi intézmény: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Budai MÁV Kórház működott, de a Budapest XII. kerületi Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet is Budakeszi infrastruktúráját használta. A kereskedelem is élénk, bevásárlóközpont is épül a településen. A jómódú lakosság kiszolgálására három pénzintézet és biztosítótársaság is működik a városban.

A város élénk idegenforgalommal rendelkezik. A Vadaspark, Makkosmária és a környező erdősségek sok kirándulni vágyót vonzanak. Budakeszin egy szálloda, kemping és több panzió működik.

2001. július 1-jétől a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (Conseil International de la Chasse et de la Conservation du Gébier) székhelye is itt van.

Lakosság 

Budakeszi lakossága nagyrészt magasan iskolázott, jómódú, városi életmódot folytató emberekből áll. Az ingatlanárak kifejezetten magasak, így nem is valószínű szegényebb rétegek megjelenése a városban.

Továbbra is akadnak a német nemzetiségi hagyományokat ápoló „őslakos” budakesziek.

Kultúra, oktatás, sport 

A városban óvoda, nagy általános iskola, zeneiskola, művészeti iskola és két gimnázium működik, amelyek leginkább a környék kisebb településeiről, másrészt Budapestről vonzzák a diákokat.

Az Erkel Ferenc Művelődési Ház regionális jelentőségű. A településen sok kulturális rendezvény van, melyek közül a legfontosabb az Erkel Napok, a Budakeszi Családi Napok, s Makkosi Búcsa, a Mezei Mária Művészeti Napok és a Nemzetiségi Bucsú.

A településen kiépült sportinfrastruktúra van, több országos jelentőségű sportoló lakhelye. A Budapest–Bécs maratonfutás egyik fontos állomása.

2007-ben a Pilisvörösvári kistérségből került a Budaörsibe.

Testvértelepülései 

Nevezetességei 

   

Erkel Galéria - 2092 Budakeszi, Fő u. 108. (23) 451-161, 457-161, 
                                E-mail:
info@efmk-budakeszi.hu

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ előterében működő rendszeres időszaki kiállítások tekinthetők meg. 

  Aktuális kiállítások listája:
        
www.efmk-budakeszi.hu/galeria.html.

 

  

  *******************************************

Arborétum, Pilisi Parkerdő, Telki u.  -  (23) 451-133


A 31,5 hektáron elterülő Budakeszi Arborétum a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, amelyet abból a célból hoztak létre, hogy a Budapestet Nyugatról övező, erdő borította hegyvidék sajátosságait megőrizzék. Az Arborétum területén megtalálható sok ritka növényfaj, melyek értékes természeti kincset képviselnek.
A fenti telefonszámon előzetes bejelentkezés alapján tudnak csoportokat fogadni.

*******************************************

Budakeszi Vadaspark   -   (23) 451-783, Honlap: www.vadaspark-budakeszi.hu


A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben a Nemzetközi Gyermekév alkalmával adták át a nagyközönségnek. A Vadaspark 327 hektáros területe körülzárt. 1997-ben a Pilisi Parkerdő Rt. közhasznú szervezetet alapított a Vadaspark "központi" működtetésére. A közel 26 hektáron találjuk a gépjárműparkolót, a pihenőparkot, a tűzrakó helyeket, a vadbemutatót és innen indulnak a sportolásnak lehetőséget adó túraútvonalak.
A vadasparkról bővebben itt olvashat!

 

********************************************

 

 

Helytörténeti kiállítás - Budakeszi, Fő u. 127.  -  (23) 451-161, 457-161Megtekinthető:
   csütörtök:  10-12 óráig
                      vasárnap:  14-17 óráig

Csoportos előzetes bejelentkezés az Erkel Ferenc Művelődési Központban a fenti telefonon vagy az info@efmk-budakeszi.hu címen.

 

********************************************

Iskola Galéria - Budakeszi, Knáb János u. 60. -  (23) 451-532


A Széchenyi István Általános Iskola aulájában működő galéria időszaki kiállításokat rendez amatőr budakeszi és környékbeli fiatal, esetleg gyermek művészek munkáiból.

********************************************

Józsa Galéria és Szoborkert - Budakeszi, Makkosi út 230.Józsa Lajos kortárs szobrászművész gyűjteményes kisplasztika és szabadtéri szoborkiállítása egész évben megtekinthető.

 Honlap: www.jozsalajos.hu
 E-mail: galeria@jozsalajos.hu


 

*******************************************


Mezei Mária Múzeum
- Budakeszi, Petőfi u. 18. - (23) 451-025
Mezei Mária neves magyar színművésznő ebben a házban élt haláláig. A ház ebben az évben az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe került. A szobák a művésznő által használt bútorokkal és egyéb tárgyakkal berendezve, változatlan állapotban megtekinthetők.

 

 

*******************************************


Varga Vilmos Galéria
- Budakeszi, Esze Tamás u. 14.   ( Szanatórium u.) - (23) 450-011

*******************************************

 

Budakeszi Könyvtár és Információs Szolgálat

2092 Budakeszi, Fő u. 108. Pf. 81

Telefon: (23) 451-136, Fax: (23) 451-319

E-mail: bkisz@ella.hu

  Nyitvatartási idő:

Felnőtt részleg:

hétfő, kedd, csütörtök: 10-12, 13-19

péntek:            10-12, 13-17

szombat:           9-14

Gyermekkönyvtár:

hétfő, kedd, csütörtök: 13-18

péntek:                  13-17

szombat:                 9-14
SZERDA SZÜNNAP

 

 
 
   
   
Közérdekű

Budakeszi Polgármesteri Hivatal
2092 Budakeszi,
Fő u. 179.
email
Tel.: 06 (23) 535-710
Fax: 06 (23) 535-712
webmester

 

 FÓRUM

PÁLYÁZAT

TÁJÉKOZTATÓ

A VÁLLALKOZÁSOKAT ÉRINTŐ 2008. ÉVI
ADÓ-VÁLTOZÁSOKRÓL


Helyi rendeletek

TSZT
(kertvárosi lakóterület)

 
Programajánlat

 

*** 

 
Szavazógép
Szavazás
Sajnos most nincs aktív szavazás.
     
   
 
 
   

 

VENDÉGLÁTÓHELYEK

 

 

   

( Figyelem! Az alábbiakban szereplő cégek adatainak helyességéért felelősséget nem vállalunk. - webmester - )

 
 
„Ász” Söröző
„Csukás” Presszó
„Falatka” Kisvendéglő
„Kék Ház” Söröző
Black Horse Pub és Papaya Pizzéria
Bodicsek Büfé
Budakeszi „Squash” Club
Dark Side Söröző és Játékterem
Dudok Család Vendéglője
Dudu fagyizó
Fincsi Grill
Fit-Food Snack és Saláta Bár
Fröccs Borozó
Fülcsi Borozó
Gesztenyés Vendéglő
Gräfl Cukrászda
Gyöngyvirág Borozó
Holstein Söröző
Hotel Sport Drinkbár
Jumbó Autómosó és Eszpresszó
Kávézó és Drinkbár
Keceli Borozó
Két Jóska Söröző
Kupa Söröző
Lapos Borozó
Minigolf Étterem és Söröző
Mix-R Pizza
Művelődési Ház Büfé
Nádfedeles Vendéglő
Nosztalgia Eszpresszó
Phoenix Restaurant
Pizza Porta
Póker Söröző
Polgári Söröző
Repülős Vendéglő
Schmidt Kerekes Borozó
Szepi Vendéglő
Szürke Bika Söröző
Szöszi Cukrászda
Tanne Bár
Tanne Drink Bár
Tanne Étterem
Tomi Söröző
Vadaspark Büfé
Városi Kávéház
Virág Falatozó
 
   

SZÁLLÁS

 

( Figyelem!  Az alábbiakban szereplő cégek adatainak helyességéért felelősséget nem vállalunk.  - webmester - )

 

 
 
„GÓBÉ” Camping
AQUA PANZIÓ és PIANO Restautant
Haus Bruckner
Hotel Phoenix
Hotel Sport
Hotel Tanne
Keszi Panzió
Margaréta Panzió
Pergola Vendégház
Szepi Panzió és Vendéglő
EGYÉBB

 

( Figyelem! Az alábbiakban szereplő cégek adatainak helyességéért felelősséget nem vállalunk. - webmester - )

 

 
 
Budakeszi Vadaspark
Katalizátor Fitness-Wellness Klub
 
   

 

BUDAKESZI MŰEMLÉKEI

M II. 6930 Római Katolikus templom

M III.10618 "Bagolyvár" volt iskola, ma Szt. László r.kat. Közösségi ház 

 

M III.6927  Kálvária kápolna    

M III. 6391  Kőkereszt

(ehhez nem tartozik kép!)

M III. 10619  Segítő Szentek kápolna

A fenti műemlékek a R. Kat. egyház tulajdonában vannak. Védelmük és karbantartásuk a területileg illetékes Székesfehérvári Püspöki Hivatal, a Budakeszi Önkormányzat, a Budakeszi R. Kat. Egyházközség, a Budakeszi Szépítő Egyesület és az OMV összefogásával történik.

Itt kell említeni a R. Kat. templom közvetlen szomszédságában 1998-ban feltárt Árpád-kori templomot, melynek műemlékké nyilvánítása folyamatban van.

Ezen kívül magántulajdonban vannak az alábbi műemlék-jellegű lakóépületek:

M III. 6929  Fő u. 187. lakóház
M III. 6927  Jókai u. 6. lakóház
M III. 10617  Jókai u. 10. lakóház
M III.  6926  Jókai u. 12. lakóház
M III. 9185  Erdészeti épületek

Védelmük és karbantartásuk magánerőből, az OMV szakmai felügyelete mellett történik.

A műemlékeken túl a Községközpont Rehabilitációs Részletes Rendezési Terve (25/1996.(VIII.06.) sz. ÖKR.) 212  lakóépület helyi védelmét biztosítja építészeti örökségünk megőrzése végett. 

 
 
   

 

   
1 2 3 4 5 6

Budakeszi

 

   

 

Budakeszi Könyvtár és Információs Szolgálat

2092 Budakeszi, Fő u. 108. Pf. 81

Telefon: (06-23) 451-136, Fax: (06-23) 451-319

E-mail: bkisz@ella.hu

Honlap: www.bkisz.hu
                                                             

Erkel Ferenc Művelődési Központ

A VÁROS SZÍVE

2092 Budakeszi, Fő u. 108.  

Tel/Fax: 06 (23) 451-161, 457-161, Mobil: 06 (20) 260-0745

E-mail: info@efmk-budakeszi.hu

Honlap: www.efmk-budakeszi.hu

 
 
   
Események Naptár Keresés

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1081.Budapest, Alföldi u 6-8

(Aszalay Ilona , 2011.12.08 14:21)

Szeretném tudatni önökkek, hony én voltam a legelső keresztgyermeke. ez álltal szeretném tudni, hogy ki örökölte a házat,és ki a közjegyzö neve és címe. előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Aszalay Ilna Mária, volt keresztegyermek.