Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Berettyóújfalu

2008.07.07

Fekvése 

Az Alföld keleti részének közepén helyezkedik el a Berettyó folyó partján, Debrecentől 43, Nagyváradtól kb. 35 km-re. Szomszédos települései: Bakonszeg, Derecske, Földes, Furta, Mezőpeterd, Szentpéterszeg.

A településen halad keresztül a MÁV 101. számú Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonala, amely egyben Románia felé irányuló nemzetközi tranzitvonal.

 

Története 

A honfoglalás idején telepedtek le ide magyar törzsek. Berettyóújfaluról csak az 1100-as évektől beszélünk.

A település 1920-1940 és 1945-1950 között Bihar vármegye székhelye volt, mivel a trianoni békeszerződés alapján Nagyvárad Romániához került. Mivel az 1950-es megyerendezés során Bihar megye beolvadt az ekkor létrehozott Hajdú-Bihar megyébe, ezzel Berettyóújfalu megyeszékhely szerepe is megszűnt.

1979-ben Berettyóújfalu városi rangot kapott, ekkor csatolták hozzá a Berettyó másik oldalán lévő Berettyószentmártont.

Nevezetességei

Tejipara országos jelentőségű. Itt található a Gyermekváros, amely az Alföld egyik legnagyobb árvaháza volt. A két Olimpiai emléktölgy, valamint dr. Barcsay László kertje, a Korhány-ér, és a Herpályi templom környéke Hajdú-Bihar megye védett természeti értékeit képezi.

 

Híres szülöttei 

 

Neves személyei 

Megközelithetőség

 

 
Berettyóújfalu térképe

 

 

Berettyóújfalu turisztikai bemutatása


Berettyóújfalu Magyarország Észak Alföldi régiójában fekvő kisváros 16 ezer lakossal. A város kedvező fekvése és az itt élő emberek szorgalma nyomán Hajdú-Bihar megye Bihari térségének gazdasági-, kulturális-, egészségügyi-, és oktatási központjává vált. A hegyeshalmi nyugati határátkelő távolsága 440-450 km. A román határtól kb. 30 km-re fekszik. Berettyóújfalu a fővárostól az M3-as autópályán Debrecen felől megközelítve kb. 270 km.

 

Városunk története a legősibb időkre nyúlik vissza, melyről régészeti leletek sokasága tanúskodik. Közülük az egyik legjelentősebb a herpályi Földvárhalom. Ezen, az országos szinten is kivételesnek számító lelőhelyen talált régészeti emlékeket városunk egyik legszebb, 1874-ben épült épületében őrizzük. A régi községháza a Bihari Múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett a könyvtárunknak is helyt ad, mely helytörténeti anyagokban szintén bővelkedik.

 

Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg a települést, a határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom, mely a háborúk során erősen lepusztult, de a műemlék megmaradt déli tornya ma is impozáns látványt nyújt. Az Árpád-korban épült híres három hajós, román stílusú monostor a 12- 13. sz- ban élte fénykorát, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak. Az épület mintegy 5 hektáros környezete műemléki védettséget élvez.

 

Berettyóújfalu pezsgő vallási életét mutatja, hogy a városban két református és egy katolikus templom található. A város központjában elhelyezkedő, 1817-ben épült ref. templom jellegzetessége, hogy csodálatos orgonáját az egyik legnagyobb magyar zeneszerző Liszt Ferenc is használta. Száz éves római katolikus templomunk festett üvegablakaival, csodálatos festményeivel várja a híveket és a látogatókat. Nevezetes épületeinken kívül köztéri alkotások sora, emlékművek, szobrok és egy Szerelem park is várja a hozzánk látogatókat, amiről beszélni nem nagyon lehet, ezt látni kell!

 

Berettyóújfalu egyik jellegzetessége, hogy az építészeti látnivalók, az üzleti- és hivatali negyed, a kulturális-, szórakoztató-, és szabadidős létesítmények (termálfürdő, sportközpont stb.) egy tömbben, a város centrumában találhatóak.

 

Városunk oktatási központtá nőtte ki magát, ugyanis iskoláiban közel négyezer diák tanul.

 

Az egész térséget ellátó 700 ágyas kórházunkban több mint 1000 főt foglalkoztatnak, s ez kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a meglévő termálvízzel együtt jelentős gyógycentrum alakuljon ki Berettyóújfaluban. A már meglévő, szaunával, szoláriummal, fedett uszodával ellátott gyógy- és strandfürdőt, gyógy- és wellness központtá kívánjuk fejleszteni, így szeretnénk legnagyobb kincsünket, a mozgásszervi és ízületi betegségekre kedvező hatást kifejtő gyógyvizünket a látogatók, a gyógyulni vágyók számára még jobban hasznosítani.

 

S akik pedig elhagyják a város határát jelző táblákat a Bihari Sík Tájvédelmi Körzet érintetlenségével találkozhatnak.

 

Településünktől északra és délre is Nemzeti parkok sorakoznak. A pusztai táj és a vízivilág is megtalálható közvetlen környezetünkben. Különleges madárvilág, bivalyrezervátum, juhnyájak, álló és folyóvizekben horgászási lehetőség, vadászat, lovaglás is szolgálja a kikapcsolódást.

S mindezen programokhoz, látnivalókhoz kiépült vendéglátói hálózat, szálláshelyek, éttermek kapcsolódnak, ahol a hagyományos magyaros, bihari ízektől a mediterrán konyháig minden megtalálható, megkóstolható!

 

Várjuk vendégeinket!

 

MÓLÓ PANZIÓ RESTAURANT

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár - 2008

 

TÉPE

Fekvése 

Hajdú-Bihar megyében, Derecskétől délre, a Kálló vize mellett fekvő település.

Története 

Tépe ősi nemesi birtok volt, melyet már 1311-ben említettek a korabeli oklevelek Thepa néven. A falu ekkor Dósa nádor birtoka volt.

A XIII. század végén a települést Rafael bán birtokaként említették, később pedig a váradi székeskáptalan prépost volt tulajdonopsa.

1491-ben a Kőváry család volt a település tulajdonosa.

1552-ben Szemere Sebestyén, 1595-ben pedig a Ravazdyak birtokaként említik.

1647-ben I. Rákóczi György fejedelem az itt levő nemesi kúriát Kis Márton nevű vitézének, a körösszegi hajdúk kapitányának adományozta.

Tépéhez tartoztak a Major és Mérges puszták is.

Nevezetességei 

  • Református temploma - 1585-ben épült.

TÉRKÉP

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tépe?

(Anna, 2008.07.25 19:56)

És Berettyóújfalunak a szomszédos települései között Tépe hol van?? Ez azért felháborító!!