Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Battonya

2008.07.06

Battonya (románul Bătania, szerbül Батања) város Békés megyében. Lakossága nemzetiségi kötődés szerint: magyar 93,8%; szerb 5,1%; román 3,7%; cigány 1,7%; német 0,3; szlovák 0,2; ismeretlen, illetve nem válaszolt: 5,4%. (KSH, 2002)

Fekvése 

Az Alföld délkeleti részén, a román határtól 1 km-re található. Határátkelőhely Tornyán át Romániába, a határ kb. 6 km-re van tőle.

 

Megközelíthető 

 

Szomszédos települések 

 

Nevének eredete 

Első említése 1340-ból Both Anya, amely egy Anya nevű, nagy határral bíró egykori település Both nevű személy által birtokolt részére utal. (Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára) Népetimológiaként Batu tanya is ismert, ami szerint a tatár kán harcosainak szálláshelye lett volna itt. Nevének ejtése különleges: aki valaha is élt Battonyán, az rövid t-vel, Batonyaként mondja.

 

Története 

Az 1437-ben feljegyzett első birtokosa szekcsői Herczeg Rafael, boszniai választott püspök volt. A század közepén már a Lackffyak birtoka, majd a temesi főispán, Harapkói Bothos András tulajdonába került. 1545. február 6-án pedig Hunyadi Jánost iktatta birtokba az aradi káptalan. Már a Lackffyak korában alsó, középső és felső Battonyára oszlott a népes helység.

Hunyadi Mátyás, aki addig a lippai vár fenntartására fordította a falu jövedelmeit, 1463. február 19-én édesanyja, Szilágyi Erzsébet udvartartására ajándékozta, hat más birtokkal együtt. 1563-ban, a török fenyegető közelségében már csak 87 adózó jobbágy él itt, akik (nevük alapján) mind magyarok. (Borovszky Samu: Csanád vármegye története).

1566. augusztus 30-án Gyula vára elesett, így Battonya is török kézre került. A török és magyar által egyaránt sarcolt, adóztatott falu pusztulása 1596-ban következett be, amikor a Báthory Zsigmond politkai fordulatán felbőszült III. Mehmed szultán a Máramaros környékéről mozgósított tatár csapatok dúlásának engedte át a vidéket. A kiürült területet délről menekülő félnomád délszláv telepesek foglalták el, de 1693-ban őket is elsöpörte a császári csapatok elől visszavonuló, Csanád vármegye szabad rablására engedett török-tatár sereg.

A hódoltság után Battonya a kincstár birtokába került. 1720-ban mindössze 24 adófizető jobbágyot számlált a Possessio Batonya Cameralis, akik közül a közölt névsor alapján 20 szerb, 2 román és egy magyar. E szerbek a Balkánról visszavonuló császári seregekkel érkeztek, és Heisler Donát tábornok telepítette le őket a szinte kipusztult Csanád, Arad és Zaránd vármegyékbe. Ez időben Csanád vármegye, amely ekkor csak Battonya, Makó, Földeák és Tornya településekből állt, mindössze 2500 főt számlált.

Az 1890-es évek parasztmozgalmai Battonyát is elérték: 1891-ben agrárszocialista felkelés tört ki, melyet a csendőrség levert. A felkelés 75. évfordulóján a város akkori vezetése emléktáblát állított a városháza bejárata mellé, és ez máig megtalálható.

1896-ban, a millennium évében megépült a nagyméretű, kétoldali karzatos klasszikus stílusú zsinagóga és rabbiház. Ezzel a két épülettel létrejött az izraelita hitközség központja. 1930-ban 12 718 lakosából 9784 magyar, 1591 szerb, 1155 román, 116 szlovák és 61 német.

1989-ben nyilvánították várossá. Buszállomással és vasútállomással rendelkezik.

 

Látnivalók 

 

SOS Gyermekfalu 

1986. szeptember 27-én 12 hagyományos stílusú épülettel megnyílt az első magyarországi gyermekfalu, amely családias neveltetést biztosít elhagyott vagy árva gyerekeknek.( hivatalos honlap) Az intézmény létrehozása Puja Frigyes külügyminiszter közbenjárásának is köszönhető. A battonyait később Kecskeméten és Kőszegen épültek követték.

Termálstrand [szerkesztés]

A városban májustól szeptemberig nyitva tartó termálvizű strand működik. 2 úszó-, 1 tan- és 1 termálmedencével.

 

 

 
 
 

 

Molnár C. Pál Emlékház 

A festőművész szülőfalujának ajándékozott képeit bemutató állandó kiállítás.

 

Zsidó temető 

A nagyméretű zsidó temetőben az 1800-as évek elejétől kezdve az 1960-as évekig temettek. A gondozatlan, bekerített sírkertben nyugszik a város egykori jómódú polgárságának legtöbb tagja, az ügyvédek, nagykereskedők, orvosok, iparosok, értelmiségiek, a Kohn, Heim, Grosz, Schwacz, Berg, Klein, Koch családok tagjai. A sírkert szélén romjaiban még áll a millennium idejében épült ravatalozó épülete.

 

Battonyán született 

 

Battonyán halt meg 

Verhovay Gyula, újságíró, politikus (*1906. április 20.)

 

Testvérvárosai 

Wellness gyógyfürdő


Strand bejárat
Strand bejárata

Három hidegvizes medencével rendelkezik, mindhárom medence víz-visszaforgatásos és feszített víztükrű. Ezek mellett termálvizes gyógyfürdő medence is várja a látogatókat. A város határában található termálvíz gyógyvízzé nyilvánítása folyamatban van. A strandon belül a sportolási lehetőségek is adottak: strandröplabda, tollas labda, láb-tenisz pálya, foci pálya, és a tanmedencében viziröplabda igénybevételére van lehetőség.

Strand és gyógyfürdő távlati képe

Strand és gyógyfürdő távlati képe


Cím: Strandfürdő, My Land Kft - Zsilka Mihály ügyvezető
5830 Battonya, Bajcsy u. 72.
Tel: ( 36 ) 68/456- 048; 30/943-9242
Honlap: www.myland.hu

Száraz ér panzió

Száraz ér panzió
Minden komfortot kielégítő kellemes környezetben várjuk kedves vendégeinket!

Különböző ágyszámú szobák külön fürdőszobával, minden komfortot kielégítő kellemes környezetet, szabad téri pihenő, sátorozási lehetőség, lakókocsik elhelyezése, táborozása.

Panzió: 3-4 ágyas szoba, fürdőszoba, közös konyha, zárt parkoló.
Camping: hozott sátorral, közös fürdőszoba, zárt parkoló.

Száraz ér panzió

Akciók, árak:
* Panzió: 1 éjszaka: 4000.- Ft / éj (3-4 ágyas) + fürdőszoba, közös konyha, zárt parkoló.
* Camping: 1 éjszaka: 1000.- Ft /fő hozott sátorral + közös fürdőszoba, zárt parkoló.
* Faház: 3000 Ft/éj, a faházak 2 személyesek, hozzátartozó fürdőszobával.

Szolgáltatások:
* gyógyfürdő
* kerthelység
* konyha
* lakókocsi elhelyezés
* sátorozási lehetőség
* táborozás

Nyitva tartás: 06:00 - 22:00
Cím: 5830 Battonya, Kossuth u. 46.
Telefon: 06-68-456-153
Mobil: 06-20-976-3795
E-mail: galambossz@fabinet.hu

Cukrászdák


Ámor cukrászda
Ámor cukrászda

Házias jellegű ízek, kedves kiszolgálás és hangulatos körülmények között várjuk vendégeinket.

Rendelést vállalunk esküvőkre, rendezvényekre, szülinapokra!

Ámor cukrászda
Üzletünkben az alábbi termékek széles változata található meg:
* Rétesek
* Teasütemények
* Torták
* Vajas és tejszínes sütemények
* Fagylalt
* Kávé és üdítő

Elérhetőség:
Battonya, Fő u. 137
Telefon: 68/456 459
Nyitvatartás: minden nap 8-20

Erzsébet cukrászda
Erzsébet cukrászda

 

Elérhetőség:
Battonya, Fő u. 109
Nyitvatartás: minden nap 8-20

Rétesbolt
Rétesbolt

 

Elérhetőség:
Battonya, Kossuth u. ???
Telefon: 68/??? ???
Nyitvatartás: minden nap 8-13

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.