Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Badacsonytomaj

2008.07.06

Fekvése 

A 71-es főút mentén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony lábánál található. A hegy valójában a település területén fekszik, amelyet ezen kívül a régi tomaji faluközpont és Badacsonyörs alkot.

Szomszédos települések: Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Nemesgulács, Salföld.

Nevének eredete 

Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet.

Története 

Területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy kelta település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt.

A középkorból, nem egyházi birtok lévén, kevés feljegyzés maradt fenn a községről. Első okleveles említése 1313-ból származik, Thomay formában. Mindenesetre 1263-ban már pálos rendház állt itt, ennek nyomait a 19. század során tárták fel.


A város látképe

A török hódoltság idején lakossága megfogyatkozott, 1550-ben plébániája is elhagyatva állt, de a források szerint a település folyamatosan lakott volt. Az itt élők ekkor is főleg szőlő- és gyümölcstermesztésből éltek. A 18. század során kedvelt pihenőhellyé vált, bora kedvelt lett és sorra épültek itt a pincék és a borházak.

Fejlődése a bazaltbánya 1903-as megnyitásával új irányt vett, a lakosság száma megkétszereződött, elindult az iparosodás; 1909-től lóvasút is járt a településen. A termelés 1965-ben befejeződött, de a hegy látványa és élővilága sajnos nagyon megsínylette a félévszázados bányászatot. A további károkat megelőzendő hamarosan tájvédelmi körzetté nyilvánították.

A település 2004. július 1-jén kapott városi rangot.

Nevezetességei 


A város nevezetessége a neoromán stílusban, bazaltból épült katolikus templom
  • Szegedy Róza-ház, Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza egykori lakhelye.
  • A neoromán stílusban, bazaltból épült római katolikus templom (Fábián Gáspár, 1932).
  • Kisfaludy Sándor présháza.

˝Egry József Emlékmúzeum˝(A Balaton festőjének a háza múzeumként funkcionál 1973óta,a művész fetményei és időszakos kortárs művészeki kiállításai tekinthetőek meg)

Híres lakói 

Kulturális Ajánlataink


Városháza tervezet

 
 
 

A Badacsony Kártya elfogadó helyei és kedvezményei itt

és

a róla szoló rendelet itt!

Busz, vonat és hajózási menetrend

 

 

Hallgass interneten keresztűl rádiót, és töltsd velünk az időd!

Kossuth Rádió

Petőfi Rádió

Bartók Rádió

A Rádiók hallgatásához szükséges lejátszó program innét tölthető le: RealPlayer

 
   

A keresés a "Keresés"gomb lenyomásával müködik csak, az "enter"-t ne használd!

Kiadványaink

Letölthető Vonzerő Katalógus

(.pdf formátum)

 

Letölthető a Szolgáltatói Katalógus

 
 
   
Nyitvatartás  
Marketingterv  
Hírlevél  

Cikklista

 

 

Sok szeretettel köszöntjük Badacsonytomaj Város Tourinform irodájában.

 

Irodánk 1996 novembere óta fogadja a településünkre érkező magyar és külföldi turistákat ill. a helybeli érdeklődőket. Az iroda nyitásakor  az Egry József Művelődési Házban kaptunk helyet, majd 2000 tavaszán Badacsonyba a Park u. 6. sz. alá költöztünk.

 

Mit is jelent tulajdonképpen a Tourinform név?

 

Magyarország teljes, átfogó turisztikai ajánlatának non-profit képviseletét a Tourinform szolgálat látja el, amely Budapest belvárosából kindulva mára már valamennyi turisztikai régióban jelen lévő országos hálózattá fejlődött.

Az első Tourinform iroda 1981-ben alakult, az országos hálózat kiépítése pedig 1992-ben kezdődött el, amely napjainkban több, mint 150 irodát számlál.

A Tourinform iroda egyfajta bemutatóterem, amely elsősorban a település fogadószobája, kirakata, ahol a vendég a régiós és országos kínálattal egyaránt találkozik.

 

Mi a Tourinform iroda feladata?

 

Alapvető feladata az iroda működési területén (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Nemesgulács, Káptalantóti) lévő turisztikai látnivalókról, turisztikai szolgáltatókról, programgazdákról, szolgáltatásokról, programokról a turisták versenysemleges, naprakész, átfogó informálása, a település megismertetése, jó hírének erősítése.

Ebből fakadóan a másik kiemelt feladatunk az adatgyűjtő területünket érintő adatok folyamatos karbantarása, frissítése.

Munkánk során folyamatos szakmai kapcsolatot tartunk a helyi turisztikai szolgáltatókkal, vállalkozókkal, a különböző szakmai szervezetekkel. Folyamatosan értesülünk a turisták minőségi elvárásairól, a keresett, esetleg hiányolt szolgáltatásokról.

Fontos feladatunk a turisztikai marketing munka, többek között kiadványok összeállítása és kiadása, kiállításokon való részvétel, a település képviselete stb.

 

A Tourinform iroda üzleti tevékenységet is folytathat, melynek eredményét a non-profit jellegnek megfelelően az alaptevékenység (információszolgáltatás, marketingtevékenység) finanszírozásába kell visszaforgatni.

 

Szolgáltatásaink

 

A turisták igényeinek maximális kiszolgálása érdekében irodánkban vásárolhatók videokazetták, CD-k, turisztikai könyvek, kiadványok, térképek, menetrendek, közlekedési jegyek, rendezvényjegyek, minőségi ajándéktárgyak, képeslapok, bélyegek, telefonkártya stb.

Szolgáltatásaink között megtalálható a programközvetítés, idegenvezetés közvetítése, szállásközvetítés, internetszolgáltatás stb.

 

Munkatársak

 

Jelenleg két fő dolgozik az irodában: 

 

Tasner Mónika irodavezető

Rédl Istvánné irodavezető-helyettes

 

A turistaszezonban diákok segítik az iroda munkáját.

 

Elérhetőségeink:

 

Tourinform Iroda

8261 Badacsony, Park u. 6.

Tel.: 87/531-013  Tel./fax: 87/431-046

e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu

WEB www.badacsony.com

 

  

A festő műteremlakása, berendezett galériája - életmű kiállítás Badacsonyban, közel a parthoz, a festőről elnevezett Egry József sétányon, 1973-ban, a festő születésének kilencvenedik évfordulóján megnyílt a hajdani műteremlakásban és a hozzáépített galériás, kétszintes kiállítóteremben az Egry József Emlékmúzeum.

A festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben a festő életútját fotók segítségével bemutató dokumentumkiállítás látható, és festői munkásságának a korai évekből származó válogatása: arcképek és önarcképek, konstruktivista és szecessziós hatást mutató tájképek, Szajna-parti rakodókat és a brugge-i kikötők világát megörökítő festmények.

A festő hajdani műtermében már a balatoni festményeké a vezető szerep. Az emlékmúzeum reprezentatív galériáján Egry grafikák láthatók és időről időre tárlat más gyűjtemények Egry anyagából, míg a nagyteremben Egry érett korszakát reprezentáló főművek.

Nyitvatartás: május 1-től szeptember 30-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

 

Belépőjegyek árai:

Teljesáru belépőjegy 500,- Ft/fő
Gyermek belépőjegy (18 éves korig) 250,- Ft/fő
Nyugdíjas belépőjegy 250,- Ft/fő
Ingyenes belépést biztosítunk 6 éves kor alatt
  70 éves kor felett
  újságírók részére
Csoport kedvezmény 22 fő esetén 20 fő fizet
Támogatói jegy 2000,- Ft

 

 

BADACSONY, Egry sétány 12.
Tel.: 87/431-044

 

Magyar múzeumok honlapja

http://www.museum.hu/badacsony/egry/

 

| Egry József | Képtár | | Egyéb kiállítások a múzeumban |

 

 

 

Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza nyári otthona - a badacsonyi borászat története - gróf Batthyány Gyula illusztrációi a "Kisfaludy Sándor" című színműhöz - Balatoni Almanach: kortárs költők a Balatonról - vers, kézirat gyűjtemény

 

BADACSONY, Szegedy Róza u. 80.

Tel.: 87/701-906

 

Belépőjegyek árai:

Teljesáru belépőjegy 500,- Ft/fő
Gyermek belépőjegy (18 éves korig) 250,- Ft/fő
Nyugdíjas belépőjegy 250,- Ft/fő
Ingyenes belépést biztosítunk 6 éves kor alatt
  70 éves kor felett
  újságírók részére
Csoport kedvezmény 22 fő esetén 20 fő fizet
Támogatói jegy 2000,- Ft

 

Magyar múzeumok honlapja

http://www.museum.hu/badacsony/szegedy/

 

| Szegedy Róza | Képtár |

 

 

 

Badacsonytomaj központjában található a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. A Tájházban, mely anyagának összegyűjtését Nagy Miklós (1908-1988) tanár úrnak köszönhetjük, megelevenedik a múlt. A halászok hálói, a szőlőművelés eszközei emlékeztetnek a hajdani hétköznapokra. Dokumentumok, fotók idézik a régi korokat: nyomon követhető a hegy, a falu fejlődése.
A házat idős Csala Ferenc és neje Hámos Erzsébet építették 1898-ban. 1983 óta működik mint Helytörténeti múzeum

Nyitvatartás: 

június 1-től augusztus 31-ig 13-17 óráig.
Hétfő szünnap

BADACSONYTOMAJ, Fő út.

 

| Képtár |

  

 

A jubiláló keresztet - mint az köztudott - Ranoldcr János veszprémi püspök állíttatta a Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé. A hatalmas alkotás nemcsak a környék, de az ország egyik legismertebb keresztje is; regék, mondák és versek ihletője, idegenforgalmi látványosság.

 

A Badacsony hegyének nevezetes pontja ez már a kereszt fölállítása előtt is, hiszen a gyönyörű panoráma mindig idevonzotta az embereket. És itt született meg a badacsonyi népköltészet egyik gyöngyszeme, a Harangozó Börc mondája is.

De mi is az a Harangozó Börc? A Ranolder-kereszt alatt fekvő sziklapad egy része szabadon nyúlik ki a levegőbe. S ha a kinyúló sziklát kalapáccsal, vagy egy kődarabbal megütik - amit a kirándulók gyakran meg is tesznek - a harang kondulásához hasonló hangol ad, amely messze elhallatszik a magasból. Ilyenkor mondják, hogy szól a Harangozó Börc. (A börc kifejezés a régi balatonmelléki zalaiak száméira bércet, vagyns sziklaszirtet jelenléti).

Ez a szárnyaló hang szerepel a Harangozó Börc mondájában is, amelyet érdemes megismerni úgy is, mint a hely szellemének egyik fontos eleméi:

„Volt két testvér Badacsonytomajon. Az idősebb: Ferkó, erős, egészséges, gonosz szívű. A fiatalabb Jóska, fonnyadt, beteges, gyönge és ártatlan. Ferkó megkérte egy lánynak a kezét. A lány nagyravágyó volt, és azt mondta: mással egy fedél alatt nem lakik. Akkor megy csak esküvőre, ha az a másik nyavalyás legény búcsút vesz a háztól.

Ferkó halász volt, másnap halászatra hívta az öccsét. Amikor a csónakba szálltak, a gonosz testvér egy nehéz követ dobott a csónakba. A Jóska gyerek mindjárt arra gondolt, hogy a bátyja a nyakába fogja kötni a követ, de nem mert szólni. Beeveztek a vízre. Akkor azt mondja a gonosz testvér: - Most meg kell halnod. Ketten nem maradhatunk a házban és a szőlőben.

Tudta ezt a beteg gyerek, nem is ellenkezett, hanem imádkozni kezdett. Közben a gonosz testvér elővett a tarisznyából egy zsineget, rákötöltc a kőre, a másik végéből pedig hurkot csinált. Már odalépett öccséhez, de akkor mély, tiszta, fönséges hang búgott fel Badacsony ormáról. Megszólalt a Harangozó Börc. Amint a gonosz testvér meghallotta.

megbillent alatta a csónak, s ő a vízbe zuhant. A nagy kő zsinege a kezefejérc hurkolódolt, s a kő is vízbe esett vele együtt. Sose találták meg."

 

Ezek után lássuk, hogyan került a Ranolder-kereszt a Badacsonynak erre a nehezen megközelíthető, vad szépségű, ódon hangulatú helyére?

..Ranoldcr János egyszer bérmakörútján Badacsony vidékére is ellátogatott. Fölment a hegy tetejére, és körülment a hegy vállán is. Egy helyen a bazalttornyok alatt, az omlástól nem messzire megállott és körülnézett... Lelkét magasztos érzelem töltötte cl, s nagy gondolat fogamzott meg agyában. Magához intette uradalmának kormányzóját:

- A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Ide építsetek nekem lakóházat, s fölöttem a bazalttorony tetejére állítsatok egy óriási keresztet a mi Üdvözítőnk emlékezetére" - írja Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című könyvében.

 

 

 

2008. március 30-án, az Isteni irgalmasság vasárnapján, a Badacsony keleti oldalában, a volt pálos kolostor közelében, II. János Pál pápa-emlékhely megáldására került sor. Az emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása. Az ünnepélyes megáldást Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius végezte.
Mivel az emlékhely turistaút mellett található gépkocsival nem lehet megközelíteni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.