Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aszód

2008.07.05

Nevének eredete 

Aszód neve az időszakos vízfolyás jelentésű „aszó” főnévből származik.

Fekvése 

A 30-as számú főút mentén, a Gödöllői dombság szélén, a Galga völgyében, Gödöllőtől 14, Hatvantól 16 kilométerre található.

Szomszédos települések: Bag, Domony, Hévízgyörk, Iklad, Kartal.

Története 

Területe az őskor óta lakott, amint azt a területén végzett ásatások nyomán feltárt kőkori leletek is bizonyítják. Határában a 13. században monostor épült. A települést az oklevelek 1401-ben említik először Aza néven. A török hódoltság idején lakatlanná vált, de később újra benépesült. A "Galga mente fővárosát" a Podmaniczky-család birtokai központjává tette. A meginduló fejlődés nyomán Aszód 1761-től mezővárosi címet kapott, 1912-től pedig járási székhellyé vált.

A város gimnáziumában tanult 1760 és 1764 közt Hajnóczy József, a magyar jakobinus mozgalom egyik vezetője.

Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hruz Mária 1818. szeptember 15-én itt kötöttek házasságot. Petőfi 1835 szeptemberétől 1838 júniusáig volt a gimnázium tanulója Koren István, domonyi születésű tanár keze alatt, aki meghatározó személyisége Petőfi kamaszkorának. A későbbi költőóriás Neumann Istvánnénál, egy kelmefestő özvegyénél lakott. Itt írta az évzáró ünnepélyre a „Búcsúzás” című versét. Aszódi diákemlékeiről az „Úti emlékek”-ben emlékezik meg abból az alkalomból, hogy 1845 áprilisában, felvidéki útjára indulva a pesteperjesi postakocsin átutazott a helységen.

Jósika Miklós 1847 tavaszán a Podmaniczky-birtokon kötött házasságot második feleségével, a nála huszonnyolc évvel fiatalabb Podmaniczky Júliával.

1884-ben Közép-Európában elsőként nyitottak itt javító-nevelő fiúintézetet. Jelentős ipari központ szerepét mutatja, hogy a kiegyezés után téglagyár, nyomda, kocsigyártó műhely, repülőgépgyár és több bank is volt a településen. A II. világháborút követően elvesztette városi rangját, amelyet 1990-ben kapott vissza.

Nevezetességei 


Podmaniczky-kastély
  • Podmaniczky-kastély, barokk és copf stílusban épült
  • Széchenyi-kastély, a 18. század második feléből
  • Petőfi Sándor Múzeum a volt evangélikus iskola épületében
  • Kovács Ferenc kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész a fiatal Petőfit ábrázoló mellszobra a múzeum előtt
  • Barokk evangélikus templom
  • Szentháromság római katolikus templom
  • Schossberger Mauzóleum
  • Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégiuma (a jelenlegi épületét Schulek János építész tervei alapján 1931-ben adták át)
  • Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma (Nagy Tamás Ybl-díjas építész tervei alapján 1997-ben készült el.)

Híres lakói 

A város nevezetességei

Múzeum (épület és kiállítás)

Az emeletes épület két szakaszban létesült. Podmaniczky II. Já-nos támogatásával 1769-1771 között építették föl iskola céljára a földszintes, vegyesfalazatú (homokkő, tégla), zsúpfedeles épületet. Ezekre a XVIII. századi vastag falakra húzták 1872-ben az emeletet. A téglalap alaprajzú épület ekkor kapta klasszicista jellegét. A bejárata szegmentíves, rojtos szemöldökpárkánnyal díszített. Ezen épület ad otthont a Petőfi Múzeum Galga mente című állandó kiállításának.  tovább

Podmaniczky-kastély - Széchenyi-kastély -
Unikornisos kapu

A kastély egyik bejáratánál áll a két díszes oszlopon ágaskodó egy-egy egyszarvú, a Podmaniczkyak címerállata (1990-től Aszód város címerét is az egyszarvú díszíti).
Az U-alakú barokk-copf stílusú kastély középrésze - megáldására 1721-ben került sor - egyszintes, a két emeletes oldalszárny 1772-ben készült el. A nyugati szárny dísztermének freskói Kracker János és Zách József 1776-os alkotása.
Az ún. Széchenyi - vagy Zöld-kastély a XVIII. század végén épült a gyarapodó Podmaniczky-család igényei szerint. Az "ősi fészek", az U-alakú kastélyrész északi sarkával kapcsolták össze a téglalap alapú, egyemeletes, középrizalitos, későbarokk épületet. A kastélyt 1920-ban vásárolta meg gróf Széchenyi Gyula.

Evangélikus templom
Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma

A templom és gimnázium egymás mellett a település fölé emelkedő dombtetőn áll. A templomot Podmaniczky I. János Antonius mesterrel építtette. A homlokzati tornyos, keletelt barokk templom fölszentelésére 1727-ben került sor. A templom érdekessége a faragott faszobrokkal díszített oltár, valamint a márvány keresztelőmedence.
A gimnázium építését 1997-ben fejezték be. Ekkor szentelték föl és adták át a tanuló ifjúságnak.

Római katolikus templom

Aszód nyugati részében, az egykori Tabán téren áll az egyhajós, homlokzati tornyos, 1750-ben Szentháromság néven fölszentelt barokk templom.

Az Élet Háza:
Zsidó temető - Schossberger-mauzóleum -
Mártírok Emlékműve

A település mértani középpontjában terül el a zsidó temető. A javarészt XVIII-XIX. századi sírkövek fölé magasodik a Baumhorn Lipót által, 1913-ban tervezett mauzóleum, melyet báró Schossberger Rezsőné megbízásából építettek. A Mártírok Emlékművén márványba vésve áll örök mementóként a holocaust áldozatainak névsora. A fölújított műemlék átadására 1996-ban került sor.

Aszódi Fiúnevelő Intézet

Közép - Európa első javító intézetét 1884-ben Pauler Tivadar igazságügyi miniszter alapította.. Az intézmény több mint 100 éves munkássága a fiatalkorú bűnelkövető fiúk nevelésére, oktatására, képzésére irányul, ennek érdekében önálló általános iskolát, szakiskolát, speciális szakiskolát, mezőgazdasági részleget - tangazdaságot, tanműhelyt működtet. 1996. május 1-től ez az ország egyetlen javítóintézete, ahol a fiatalkorúak bírósága által jogerős, határozott időtartamú (1-3 év) javítóintézeti nevelés intézkedés alatt álló 14-19 éves fiúk komplex és differenciált fejlesztése folyik. Az intézet épületének megtekintése előzetes egyeztetés alapján lehetséges.

Petőfi Sándor Gimnázium Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium
Petőfi-szobor

Az 1931-ben épített, kétemeletes épület jelenleg a megyei önkormányzat francia kéttannyelvű gimnáziumának, általános tagozatnak és szakközépiskolának ad otthont. Udvarán áll az 1939-ben leleplezett egész alakos Petőfi-szobor, Morzsa-Morhardt Gyula alkotása..

Elektromos Gyűjtemény

A gyűjtemény a Fő tér és a Fő utca sarkából nyíló Malom közben található. Gyűjteménye felöleli az elektromosság fogalomkörébe tartozó tárgyak színejavát.

Művelődés Háza

A Városi Zeneiskolát és Könyvtárat magában foglaló intézményeket az egykori Járási Főszolgabíró Hivatal épületében rendezték be. Az épület dísze a timpanonban elhelyezett Pest-Pilis-Solt és Kiskun vármegye címerét ábrázoló festett homokkő relief.

Fő tér

A Fő tér megközelítő közepén áll a Háborús Emlékmű, melyet a kommunizmusban lebontott I. világháborús Emlékmű (Morzsa-Morhardt Gyula alkotása) helyén 1989-ben állított fel a város. Mellette működik az egyemeletes Polgármesteri Hivatal. A tér sarkán áll az egykori Korona étterem, ma Helyőrségi Klub klasszicista épülete. A tér túloldalán 1998-ban emelte a város az egykori Petrovics-mészárszék emlékére a stilizált épülethomlokzatot.

Zártsorú főutca

Az enyhén íves Fő utca igazi értéke a zártsorú beépítés, mely a múlt század elejétől-közepétől kezdve alakult ki a polgári kisvárosban. Sok a különböző párkányokkal, stukkókkal díszített épület. Hangulatát a sárga-zöld-kék színek határozzák meg. Az 5-ös szám alatt lakott Petőfi Sándor. Emlékét márványtábla őrzi.

Aszód város térképe és adatai

Aszód város Pest megye keleti részén az északi szélesség 47.6o keleti hosszúság 19.4o-nál, a fővárostól 45 km-re található az M3 autópály a mentén.
Irányítószáma: 2170, Telefonos körzetszáma: 28/

Népességi adatok:

Területi adatok:

Belterület: 3.442.109 m2
Külterület: 12.708.926 m2
Zártkert 53.403 m2
Összesen 16.204.438 m2
Önnáló lakások száma: 852 db


A területi adatok a földhivatal honlapjáról származnak.A térképre kattintva a város térképét tekintheti meg egy új ablakban.
Dátum Esemény Esemény "pdf" formátumban
2008. május-június Városi ünnep- és eseménynaptár Részletek
2008. május 31. Egészségnap Részletek
2008. május 24. Városi gyereknap Részletek
2008. március 11. Városi ünnep- és eseménynaptár Részletek
2008. március 11. Meghívó az ADJÁTOK VISSZA A HEGYEIMET című magyar film aszódi díszbemutatójára Részletek
2008. március 11. AZ ASZÓD IFJUSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY PÁJÁZATI FELHÍVÁSA Részletek
2008. március 11. Koncert a bölcsőde javára Részletek
2008. március 11. Pályázatok Wass Albert évében Részletek
2008. március 07. Petőfi Sándor Szavalóverseny felhívás! Részletek és nevezési lap

Jobb gombbal katintva a "Részletek" szövegre a pdf file letölthető a "Hivatkozás mentése más néven..." parancsal!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.